Superman, 80-årig med ekstreme kræfter

I forbindelse med, at Superman fylder 80 år, bringer Filmskribenten.dk her en artikel, så du kan blive lidt klogere på manden af stål.  

Superman, der fylder 80 år i år, har kræfter, der bogstaveligt talt slår de fleste – han er en levende gud. Men i de tidligste år af hans karriere var han mere som en normal person – omend lidt stærkere.

Hvor stærk er Superman egentligt? I løbet af 1940’erne blev superhelten markedsført som “hurtigere end en pistol, stærkere end et lokomotiv og med styrken til at hoppe over højhuse”. Men siden da er han blevet betydeligt stærkere end det. Han har reel super styrke og kan jonglere med fly, supertanker og bygninger. Han kan vride metal som om det var papir og knuse bjerge. Han kan også knuse en diamant i hånden. Hvis det er nødvendigt, er han så stærk, at han kan flytte planeter eller få dem til at rotere i modsat retning.

Før Superman begyndte at flyve, sprang han over skyskrabere. I den første Superman-serie fra 1938 til 1939 kunne han slet ikke flyve. Filmskaberne bag de første tegneserie film syntes, at det så mærkeligt ud og lod ham flyve i stedet. Det så mere majestætisk ud, selv om det taler imod al fysisk og logisk forklaring. Selv i tegneserierne fortsatte Superman at flyve.

Superman synes også at være uudholdelig. Du ved, at hans tånegl er hårdere end diamant, så superhelten ikke er så let at få af vejen. Et kraftigt immunsystem gør ham også immun for de fleste toksiner og sygdomme. Faktisk behøver han ikke engang at spise eller trække vejret, sidstnævnte er perfekt, hvis han vil  tage en tur ud i rummet.

Men Superman har også andre kræfter. En af de mere usædvanlige er Superkysset, som Clark Kent brugte i filmen Superman II, hvor han kyssede Lois Lane, så hun glemte, at han var Superman. Han brugte også denne superkraft i 1963 i Action Comics nummer 306.

Han kan modellere sit eget ansigt, så han ligner en anden og hypnotiserer venner og fjender efter behov. Superman har også en meget følsom næse, som får ham til at føle den mindste duft i hans nærhed.

Superman har det kendte supersyn, en kraft der manifesterer sig i en række evner. Det inkludere blandt andet  røntgensynet, der får ham til at se igennem alt undtagen bly. Han har også et teleskopsyn, der gør det muligt for ham at se så langt væk som universets ende. Han ser tydeligt i mørket med sit nattesyn, og han har også mikroskopsyn. Endeligt har Superman et termosyn, der gør det muligt for ham at varme individuelle detaljer op i sit miljø.

Superman har et superhørelse, der giver ham mulighed for at høre et kald for hjælp eller visdom på meget lang afstand. Hans superlunger gør ham i stand til at blæse stormvinde. Hans ånde kan også fryse individuelle genstande. Udover hans flyveevne kan han også bevæge sig meget hurtigt ved at løbe.

Superman har en anden ting at hjælpe ham i kampen mod det onde – et helt nyt outfit. Han fandt det efter han havde reddet Metropolis fra den onde Brianiac. Derefter fandt han en artefakt fra hans gamle, men nu ødelagte planet Krypton. Det forvandlede sig til et uforgængeligt kostume, perfekt tilpasset til hans krop, med symbolet S placeret på brystpladen.

S er også våbenskjoldet i huset El, Superman’s oprindelige familie på Krypton og symbolet for håb. Superman’s tidlige kostume var lavet af tæpper (nogle gange Jor-Els kappe), der fulgte med hans rumskib fra Krypton.

Trods sin enorme styrke er Superman bange for at bruge sine fantastiske kræfter. Det er simpelthen for tungt ansvar. Han har allerede mistet sit hjem én gang og kan ikke bære at tabe det én gang til …