DU ER DEN: Søvndyssende og umorsom omgang tagfat

Biografanmeldelse: Det er sådan set en både smuk og sød tanke, man finder i hjertet af den amerikanske komedie ‘Du er den’. For citatet “Vi holder ikke op med at lege, fordi vi bliver gamle – vi bliver gamle, fordi vi holder op med at lege” er nemlig det tilbagevende mantra for en gruppe gamle barndomsvenner, som én måned om året leger børnelegen ‘du er den’ eller tagfat.

Det har de gjort siden første klasse og således holdes legen altså i hævd, hvor man her følger de fem nu fuldvoksne mænd i den famøse maj måned, hvor planen er at få den hidtil ubesejrede Jerry ned med nakken. Således samler Hogan vennerne for sammen at gå benhårdt efter endelig at få fældet mesteren, der står over for at skulle giftes og derfor er et lettere mål end tidligere.

Ja, lad legen og jagten begynde i en film, der på trods af en ellers herligt skør præmis ikke er særligt skør – eller endnu mere fatalt: Den er ikke særlig sjov. Den er faktisk ret kedelig, sløv og mangler komisk timing. Det er ellers ikke fordi, at der ikke gøres forsøg på at få mig til at trække på lattermusklerne – ja, både med falden-på-halen-komik, videre til absurde og grove jokes.

Således finder man blandt andet Ed Helms som den energiske Hogan klædt ud som en gammel kone i en scene, hvor han på den måde forsøger at snige sig ind på den evigt vagtsomme Jerry – spillet med overlegen charme og godt hår af Jeremy Renner. Det ender naturligvis med, at Hogan opdages og lander på røven. Tøhø – og nej, det bliver aldrig morsomt, men blot postuleret sjovt.

En ting er naturligvis den oplagte slapstick-komik, når de voksne mænd jagter hinanden fjollet rundt på både golfbaner og i indkøbscentre – noget andet er filmens forsøg på morsomme oneliners og skøre jokes. Desværre kommer komikken også til kort her, hvor blandt andet en ellers veloplagt og grov abortjoke desværre køres helt i sænk ved at tæske komisk langhalm på den.

Ja, filmen føles lidt som om, at der simpelthelt ikke har været gode nok jokes, nok veloplagt bizarre scener eller nok velskrevne morsomme karakterer, hvorfor filmen genbruger af sig selv undervejs. Det er en skam, for der er faktisk sine steder ok med charme i castet, hvor man også finder en stenet Jake Johnson, en selvglad Jon Hamm samt en deadpan-leverende Hannibal Buress.

Det er faktisk netop Hannibal Buress som den underspillede Kevin, der trods alt får leveret et par tørre og ganske veloplagte oneliners. Det redder bare ikke filmen fra overordnet at være et dovent forsøg på at få mig til at grine – mens det går helt skævt for filmen, når den forsøger med en mere dramatisk alvorlig tone. Det bliver aldrig troværdigt, men blot påklistret sentimentalt. Øv.

– ‘Du er den’ får 2 ud af 6 stjerner:

– ‘Du er den’ får biografpremiere den 28. juni.