I, TONYA: På glatis med en rapkæftet skøjteprinsesse

Biografanmeldelse: Jeg går på ingen måde op i kunstskøjteløb. Det forhindrede dog langt fra det biografiske og sorthumoristiske drama ‘I, Tonya’ i både at charmere og underholde mig i veloplagt stil. Ganske vist er den egenrådige kunstskøjteløber Tonya Harding i centrum, men fortællingen handler om meget andet end skøjteløb: Om at være sig selv, om kærlighed og om mod.

For den rapkæftede Tonya finder sig ikke i noget pis og gør tingene på sin egen måde i en ellers konventionel kunstskøjteløbsverden. Her skal man passe ind. Det gør Tonya ikke. Det er dog ikke kun kampen om at blive respekteret for sit åbenlyse talent, som filmen drejer sig om, men ligeså meget Tonyas kamp for at blive elsket af verden og dem omkring sig.

I tonya biograf 03

Nu er der måske heller ikke noget at sige til, at Tonya higer efter anerkendelse, når man kigger på hendes ikke just sunde bagland. Her kæmper hun fra helt lille med en usympatisk mor, der viser hende nul kærlighed, videre til en en kæreste, som viser sig at være lidt for glad for at slå hende. Det lyder måske lidt tungt og trist, men bare rolig, det er ‘I, Tonya’ bestemt ikke.

Filmen er nemlig fuld af saft, kraft, fortællemæssig virilitet og humor. Ikke mindst takke være en karismatisk Margot Robbie i titelrollen. Hun bringer en ubunden og engagerende energi til Tonya, der måske ikke selv er lige elskværdig hele tiden, men som hele vejen er spændende at følge – blandt andet fordi hun netop er uperfekt og uforudsigelig.

I tonya biograf 02

Det samme er det ligeledes umage persongalleri, hvor ikke mindst Tonyas mor får lov at fylde med sin konstante galde, der – som resten af filmen – ikke er uden sort humor. For ganske vist er det et i den grad dysfunktionelt mor-datter-forhold, man er vidne til, men Allison Janney er som moderen også tilpas karikeret til, at jeg både griner af og med hende. Det samme gælder Sebastian Stan som den slatne, men voldelige kæreste, der ligeledes balancerer på kanten af karikaturen.

Således blander instruktør Craig Gillespie vellykket det tragiske og triste med det morsomme og karikerede. For selvom filmen er baseret på en sand historie, leges der veloplagt med sandheden, hvilket giver fortællingen et nuanceret metalag og fastholder Tonyas historie i et spændende spændingsfelt mellem virkelighed og fantasi. Derfor tilgiver jeg da også, at filmen mister lidt momentum undervejs, mens Margot Robbie dog bestemt er hele filmen værd.

– ‘I, Tonya’ får 4 ud af 6 stjerner:
4_6 - stars

– ‘I, Tonya’ får premiere den 25. januar.