RISE OF THE PLANET OF THE APES: Abeopstandelsens begyndelse på fornem 4K Ultra HD

4K Ultra HD: Det hele startede med Pierre Boulles bog ‘La Planète des Singes’ fra 1963, der i 1968 fik den forrygende filmatisering – ‘Planet of the Apes’ – af Franklin J. Schaffner med Charlton Heston i hovedrollen. Hermed var en franchise født, der har kastet en længere række film af sig samt blandt andet tegneserier, legetøj, bøger og to tv-serier i henholdsvis 1974 og 1975 – den ene animeret.

I 2011 blev franchisen så atter vagt til live med Rupert Wyatts virkeligt gode ‘Rise of the Planet of the Apes’, der blandt andre har James Franco, Freida Pinto, John Lithgow, Brian Cox, Tom Felton, David Oyelowo – og ikke mindst motion capture-mesteren Andy Serkis. Således fungerer filmen som en oprindelseshistorie, der indtil videre er blevet til en ny og forrygende trilogi af abefilm. Nu er ‘Rise of the Planet of the Apes’ udkommet på det medrivende 4k Ultra HD-format. Lækkert.

Rise of the Planet of the Apes 4k blu-ray 01

Her lyder startskuddet således til abernes begyndende overtagelse af verden. For en af  videnskabens største opdagelser bliver til en af verdens største trusler, da en forsker – som er ved at nå et medicinsk gennembrud – bruger den unge chimpanse Ceasar som testperson. For chmpansen udvikler hermed menneskelig intelligens og ikke mindst følelser. Ja, og herfra går det jo kun i én faretruende retninger for menneskene.

Jeg kan med andre ord kun anbefale dig at springe på dette virkeligt fine første kapitel i den nye sage om de verdensherredømmeovertagende aber. For det er bestemt en både rørende, medrivende og ikke mindst tankevækkende omgang science fiction, der rumme – ja, undskyld mig klichéen – hjerne og hjerte. Og nu, hvor den er udkommet på 4K Ultra HD, er det jo en kærkommen mulighed for enten at få set eller gense denne abeskønne film.

Rise of the Planet of the Apes 4k blu-ray 02



4K Ultra HD og ekstramateriale:
Nu er ‘Rise of the Planet of the Apes’ altså fået sig en habil og flot opgradering til det billede- og lydstærke format 4K Ultra Hd, der gengiver filmens billedside både indtagende, detaljerigt og dragende samt veldefineret og favemættet hele vejen, mens lydsporet fornemt matcher det forrygende billede – dynamisk, nærværende og med velbalancerede niveauer, hvor store som små dele af lydlandskabet står klart og gribende.

Udgivelsen indeholder endvidere også filmen på Blu-ray, mens der også medfølger en rigtig fin opgang ekstramateriale, der med god spændvidde supplerer filmen. Her får man nemlig et spændende og lærerigt kig ind bag filmens tilblivelse, hvor der ses nærmere på blandt andet Andy Serkis’ arbejde på filmen, aberne samt mytologien bag videre til filmens musik, slettede scener og et kommentarspor med filmens forfattere og instruktør. Sådan.

– ‘Rise of the Planet of the Apes’ udkommer på 4K Ultra HD den 6. juli 2017.
Rise of the Planet of the Apes 4k cover