SUICIDE SQUAD: Selvmordsbanden roder rundt i tegneserie-tjubang

Blu-ray-anmeldelse: Lad mig med det samme sige, at selvom Jokeren spillede en hovedrolle i PR-maskinen for filmen, så agerer han kun statist i den buldrende og rodede, men også herligt tegneserieagtige Suicide Squad. Den er nu udkommet i en forlænget version med 12 minutters mere spilletid. Det er den version, jeg just har set. Men nej, den ændrer ikke ved min holdning til den version, der gik i biografen og som også følger med udgivelsen.

Så nu hvor Jared Leto som Batmans ikoniske nemesis er henvist til filmens udkant, træder andre spændstige karakter i front for denne klodsede kolos. Desværre også lidt for mange til, at instruktør og manusforfatter David Ayer formår at balancere dem på engagerende vis.

Her præsenteres vi nemlig for hele ni superskurke plus det løse, der hyres til at bekæmpe en grum überfjende… fordi ondt skal bekæmpes med ondt. Eller noget i den dur. Det er sådan set plottet.

suicide-squad-biograf-02© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc.

Men selvom historien nærmest ikke kan være mere simpel – hvilket bestemt kan være en styrke – så fortælles den unødigt kringlet. Den er overlæsset med abrupte flashbacks og skydes af i et actiontempo, der desværre også efterlader ellers potentielt spændende karakterer uden egentlig pondus og dramatisk tyngde.

Bare rolig, der er også gode ting at sige. For jeg hader ikke filmen. Det er mest af alt en frustrerende oplevelse. Der er nemlig elementer, hele passager og flere karakterer, der fungerer.

Blandt andet seje zombiemonstre, dynamiske og sjove scener, hvor selvmordsbanden får plads og ro til at spille op mod hinanden, mens eksempelvis Will Smith er cool som den både kyniske og faderligt varme snigmorder Deadshot.

suicide-squad-biograf-03© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc.

Han udgør filmens hjerte i slænget af bad guys, der blandt andre også tæller den skumle heks Enchantress (Cara Delevigne), den maniske Captain Boomerang (Jai Courtney) og Jokerens psykotiske kæreste Harley Quinn (Margot Robbie), mens Viola Davis er badass som hende, der får idéen at samle skurkeholdet.

Ja, det er en ret fjollet præmis, men det fungerer med sin egen tegneserielogik (sådan cirka), hvor det blandt andet skal give mening at hyre Harley Quinn til at bekæmpe monstre med et baseballbat i stedet for automatvåben.

Men det fungerer for mig (sådan cirka), da jeg overvejende godt kan lide filmens tegneserieæstetik og det både skørt sprudlende og dystre univers. Desværre får rodebutikken aldrig for alvor fundet en medrivende retning på sine antiheltes mission og kampen mod überskurken. Ej heller i denne forlængede version, der så vidt jeg lige kunne se blot byder på lidt mere Joker og karakterfokuserede scener.

suicide-squad-biograf-01© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc.

Nå ja, og så er det altså nederen, at filmen fortaber chancen at bringe netop Jokeren tilbage i filmmanegen, men blot giver ham en hovsa-plads i eskapaderne. Han flagrer mest af alt løsrevet rundt og får aldrig farlig tilstedeværelse. Derimod indtager Harley Quinn og Deadshot de egentlig hovedroller.

Dem bærer de da også ok i dette sammenklippede clusterfuck, der vakler i mål efter en generisk superheltefinale, der er set 100 gange før. Nej, potentialet til original antihelte-action indfries ikke, men kvæles i en rodet historie uden nok mindeværdige scener, men nok med tegneserie-tjubang til nogenlunde at underholde mig.

Blu-ray-udgivelsen spiller derimod uproblematisk med et veldefineret og farvemættet billede, mens det dynamisk lydspor med sine velbalancerede niveauer også gør god figur. Udover de to versioner af filmen, får man også en omgang ekstramateriale, der blandt andet byder på karaktererne og castet, videre til forholdet mellem Jokeren og Harley og et kig på at skabe filmens univers.

– Suicide Squad udkommer på dvd, Blu-ray og 3D Blu-ray den 5. december 2016.
suicide-squad-blu-ray-cover
[tabgroup][tab title=”Suicide Squad | Blu-ray”]
Titel: Suicide Squad, 2016
Release: den 5. december 2016
Instruktion: David Ayer
Medvirkende: Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie m.fl.
Spilletid: 122 min. og 134 min.
Udgiver: Warner Home Entertainment[/tab][/tabgroup]