CAPTAIN FANTASTIC: Viggo Mortensen opdrager børn som ingen andre

Blu-ray-anbefaling: Der er mange måder at opdrage sine børn på. Mange måder at gøre dem parate til at møde den store verden på. Der er dog nok ikke mange – hvis nogen overhovedet – der gør det på samme måde som Viggo Mortensen i rollen som Ben i Captain Fantastic. Han bor nemlig alene ude i skoven med sine seks børn, hvor de lever i pagt med naturen og hinanden.

Her underviser han dem i alt fra litteratur, fysik og matematik, mens de også kamp- og våbentrænes videre til at jage vildt og spille musik. I det hele taget skoles de efter deres fars bedste evne og idealistiske overbevisning. Der er så at sige både næring til intellekt og krop for børnene. Men en skelsættende begivenhed gør, at flokken bliver nødt til at forlade deres ellers trygge rammer.

captain-fantastic-blu-ray-01

De kører således afsted mod storbyen og den øvrige civilisation, hvor mødet med den omgivende verden får Bens opdragelse og børnenes verdensbillede til at stå i stærk og ofte også konfliktfyldt kontrast. Her presser mest oplagt spørgsmål om opdragelse, verdenssyn og almindelige menneskelige grundværdier sig på – for hvem har mest ret? Ben og hans børn eller de øvrige medvirkende? Eller findes sandheden måske et sted imellem de to yderpunkter?

Captain Fantastic får både helt rørende og tankevækkende fortalt sin historie og sat problematikker som ovenstående i stævne, uden at det bliver en moralprædiken eller synderligt sentimentalt. Det er nøgternt, nuanceret og reelt skildret, hvordan der er problemer på begge sider af lejren – dog med en fordel til Ben og børnene. Forståeligt nok – for ja, de synes overordnet at have fat i den lange ende. I hvert fald hvad respekten til sig selv og sine medmennesker angår.

captain-fantastic-blu-ray-02

Således ruller filmen sig fint i mål med en velafstemt balancegang mellem alvor og humor med en hele vejen fin dramatisk tyngde, hvor både Viggo Mortensen som patriarken og hans børn gør god og overbevisende figur. Så ja, jeg kan kun anbefale at hoppe ombord på Ben og børnenes bustur til storbyen. God tur.

Blu-ray-udgivelsen gør sig godt med et farvemættet, veldefineret og klart billede, mens også lydsporet spiller fint, solidt og med velbalancerede niveauer. Desværre så begrænser ekstramaterialet sig til en kort og meget overfladisk featurette, hvor der gives et hurtigt kig på filmen og nogle af dens medvirkende.

Captain Fantastic er udkommet på dvd og Blu-ray den 8. december 2016.
captain-fantastic-blu-ray-cover[tabgroup][tab title=” Captain Fantastic | Blu-ray”]
Titel: Captain Fantastic, 2016
Release: den 8. december 2016
Instruktør: Matt Ross
Medvirkende:
Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler m.fl.
Spilletid: 119 minutter
Udgiver: Scanbox Entertainment[/tab][/tabgroup]