STAR WARS: THE FORCE AWAKENS: Et forrygende genfødt rumeventyr

Biografanmeldelse: Jeg er ikke som sådan mega Star Wars-fan. Men med Star Wars: The Force Awakens er det gået op for mig, at jeg nok er noget større fan, end jeg lige troede. Det er i hvert fald kommet lidt bag på mig, hvor meget jeg har egentlig har set frem til at rejse til a galaxy far, far away. Og bare rolig, for instruktør J.J. Abrams leverer med dette syvende kapitel i serien et forrygende genfødt rumeventyr, der får sat franchisen på rette kurs efter de seneste tre film.

Vi dumper her ned i fortællingen 30 år efter, den originale trilogi sluttede med Return of the Jedi i 1983. Således møder vi gamle kendige som Han Solo, Chewie og Leia – naturligvis henholdsvis Harrison Ford, Peter Mayhew og Carrie Fisher som i de oprindelige film, der startede det hele i 1977. Men selvom The Force Awakens lever videre på og af de gamle film, føles den frisk. Både nostalgisk og en ny start, hvilket rækken af nye karakterer understreger.

Star-Wars---The-Force-Awakens-biograf-03©Lucasfilm 2015

Godt nok leverer blandt andet Harrison Ford nærvær i sin ikoniske rolle som charmerende rumpilot og Carrie Fisher giver sin Leia rolig tyngde, mens også gensyn med C-3PO samt susende ture i Millennium Falcon leveres veloplagt og er ikke – som måske frygtet – malplacerede eller forcerede. De gamle film og det velkendte univers får ganske enkelt naturligt nyt liv, hvor det gamle hold fint flettes sammen med det nye – og deres nu fælles historie.

For selvom her er mange referencer til de gamle film – både visuelt, i karakterer, temaer og plot – så peger filmen mere frem end tilbage. En film, der ærer originalerne, men også vil løsrive sig – skabe nye helte, fjender og legendariske scener. Og gør det. Ikke mindst takket være nye ansigter, blandt andet Daisy Ridley som gæv heltinde, en både cool og småklodset John Boyega, mens Oscar Isaac har intens nerve som kampklar pilot – nå ja, og den livlige droide BB-8.

Star-Wars---The-Force-Awakens-biograf-02©Lucasfilm 2015

Vi har naturligvis at gøre med kampen mellem de gode og de onde – rebellerne mod imperiet. Den mørke og lyse side af The Force, om man vil. Her leder en maskeret Adam Driver an på den mørke side som den mystiske Kylo Ren. En skurk, der balancerer mellem ynkelig og såret, farlig og uforudsigelig. Ja, selvom historien er ret så sort/hvid, er der fine nuancer i karaktererne – som med Kylo Ren. Og så er der desuden en engagerende dynamik i castet.

Plottet er dog én ting. For mig handler det i høj grad også om at træde ind i en anden verden – at møde fæle monstre og flyve i en X-Wing. Her ankom jeg til et univers, hvor den måske nok uoriginale historie heldigvis leveres så pokkers veloplagt og med så meget (kliché-advarsel) hjerte, humor og kærlighed til eventyret, at jeg fløj begejstret og fuld af følelser hele vejen igennem. Jeg ser nu kun endnu mere frem til næste film i sagaen, som George Lucas startede for nu 38 år siden.

– Besøg også Filmskribenten på Facebook lige HER.

Star Wars: The Force Awakens får 5 ud af 6 stjerner:
5_6 - stars

[tabgroup][tab title=”Star Wars: The Force Awakens | Biografanmeldelse”]
star-wars-the-force-awakens-poster
Originaltitel: Star Wars: The Force Awakens, USA, 2015
Premiere: den 16. december 2015
Instruktion: J.J. Abrams
Medvirkende: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Adam Driver, Harrison, Carrie Fisher, Peter Mayhew m.fl.
Spilletid: 135 min.
Distributør: Disney[/tab][/tabgroup]