SNOWPIERCER: Halvklodset science fiction-allegori, men også underholdende, intens og flot

Blu-ray-anmeldelse: Sydkoreanske Joon-ho Bong, der blandt andet står bag monsterfilmen The Host og den fremragende Mother har lavet sin første engelsksprogede film – den dystopiske science fiction-filmen Snowpiercer. Det er han sluppet helt godt fra. Her kommer man ombord på et højteknologisk tog, der huser Jordens sidste mennesker i en ny brutal istid, der har ramt kloden.

Toget farer således ufortrødent og uden stop gennem islandskabet for at holde kulden i skak og togets passagerer i live – og hermed altså også menneskeheden. Men som du nok har regnet ud, er ikke alt fryd og gammen. For toget er nemlig i den grad klasseopdelt. De fattige befinder sig i togets møgbeskidte bagende, mens de rige opholder sig i den lyse og luksuriøse forreste del.

Snowpiercer blu-ray anmeldelse 02

Du ved, en lidt stivbenet allegori over rig og fattig, samfund og klasseskel. Men det er sgu cool nok, om end det altså ikke just er subtile metaforer vi her er ude i. Men det er både intenst og underholdende at følge de fattiges oprør og deres brutale kamp for at kæmpe sig vej sig op gennem togets vognsæt. Her er kampene mod dem, de møder på deres vej veludført og ofte klaustrofobiske scener i det snævre tog.

Chris Evans og Jamie Bell leder energisk an i oprøret, mens man finder en klog John Hurt på sidelinjen. Tilda Swinton giver den som overspillet skurk med et gevaldigt overbid og tykke brilleglas. En måske lidt for komisk karakter, der dog en ganske skræmmende i sin kyniske og kølige tilgang til menneskeliv.

Snowpiercer blu-ray anmeldelse 01

Desværre vakler filmen en smule i sin afvikling af historien, hvor metaforerne også bliver lige tunge nok i røven. Men Snowpiercer er også en virkelig intens togtur, der byder på medrivende overraskelser og engagerende karakterer, mens historien eksistentielle tematikker som mennesket, livet, døden og overlevelse får pondus undervejs.

Filmen, Snowpiercer, 4/6: 4_6 - stars_LILLE

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmen leverer varen på både billed- og lydsiden. Lige fra det dystre bagerste vognsæt til de riges oplyste og klare gemakker står billedet veldefineret og skarpt. Farverne er mættede, kontrasten solid og nuancerne velafstemte. Det dynamiske lydspor leveres med velbalancerede niveauer, hvor alle elementer får god og naturlig plads i lydbilledet. Lige fra togets susen til dialog og actionscenerne. Der følger absolut intet ekstramateriale med, hvilket desværre trækker ned i udgivelsens samlede karakter.

Ekstramateriale 0/6 0_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 5_6 - stars_LILLE | Lyd 5/6 5_6 - stars_LILLE

– Besøg Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Snowpiercer | Blu-ray-anmeldelse”]
Samlet vurdering af Blu-ray-udgivelsen 3/6:
3_6 - stars
Snowpiercer blu-ray cover
Originaltitel: Snowpiercer, Sydkorea| Tjekkiet | USA | Frankrig, 2013
Release: d. 23. oktober 2014
Instruktion: Joon-ho Bong
Medvirkende:
Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton, John Hurt m.fl.
Spilletid: 126 min
Udgiver: Midget Entertainment[/tab][/tabgroup]