28 DAYS LATER (2002): Danny Boyles zombiesjasker er fortsat grusom god underholdning

En nyklassiker du skal se: Man har nærmest ikke kunnet se frem for sig for bare zombiefilm de seneste mange år – hvilket er en god ting, for nej, ingen kan få for mange levende døde. Men en af de film, der i den grad står ud fra mængden, er Danny Boyles 28 Days Later fra 2002.

For i nyere film er den langsomt stavrende zombie blevet udfordret af mere moderne afarter af filmmonstret. Her er specielt netop den dystopiske 28 Days Later med til at træde speederen i bund på de levende døde, der her løber sig ind på de skrigende ofre i skikkelse af virusbefængte menneskemonstre. Ja, man kan så diskutere, om det overhovedet er zombier, her er tale om. Men den tager vi lige en anden gang, zombienørder.

28 days later top liste

For godt nok er er her ikke er tale om zombier i klassisk forstand, som man kender det fra blandt andet George A. Romeros klassikere Night of the Living Dead (1968), Dawn of the Dead (1978) og Day of the Dead (1985), men det gør bestemt ikke Danny Boyles film mindre nervepirrende, medrivende eller mindre blodig. Her er der fuld tryk på blodige headshots og postapokalyptisk stemning.

Danny Boyle har med andre ord skabt en nyklassisker med sin intense, brutale og tankevækkende 28 Days Later,hvor Londons gader lægges øde hen, blot for at eksplodere i et postapokalyptisk rædselssceneri, hvor sagesløse civile inficeret med et raserivirus går bersærkergang på alt og alle. Filmen har desuden fået en ligeledes fremragende opfølger, den voldsomme 28 Weeks Later fra 2007.

[tabgroup][tab title=”28 Days Later – En nyklassiker du skal se”]

28 days later cover[/tab][/tabgroup]