HENDE: Joaquin Phoenix, kærlighed og kunstig intelligens er en magisk kombination

Biografanmeldelse: Hvad er det lige, der gør, at man forelsker sig? Nej, kærligheden er ikke sådan at få styr på. Dette møde mellem to mennesker er ganske enkelt uudgrundeligt og komplekst – noget man ikke kan planlægge eller regne sig frem til. Eller kan man? For i Spike Jonzes romantiske science fiction-fortælling Hende, møder mennesket nemlig maskinen og sød musik opstår.

Filmen er hensat til en nær fremtid, hvor mændene går i højtaljede bukser, farverne er varme og alt er rent og indbydende. Her arbejder den en smule generte Theodore Twombly hos BeautifulHandwrittenLetters.com, hvor han skriver personlige breve på vegne af andre mennesker. Ja, han sætter ord på, hvad andre føler. Men når det kommer til ham selv, er han noget mindre klar i mælet.

Her - hende 01

Han er stadig ikke kommet sig over bruddet med sin kone. Men da han køber et nyt styresystem til sin telefon, lyder der pludselig en meget indbydende, kvindelig stemme fra computeren. Mere menneskelig og mere tiltrækkende end forventet – og starten på en mulig forelskelse. Ja, du er vel også en smule forelsket i din smartphone, hvis du mærker efter.

Joaquin Phoenix har groet sig et overskæg i rollen som den lidt akavede og øjeblikkeligt tiltalende Theodore. Man har ganske enkelt lyst til at være i selskab med ham, at han for pokker kommer sig over eks-konen og finder kærligheden igen – også selvom det så måtte være hos et styresystem. Det er Scarlett Johansson, der er den hæse og dragende stemme bag skærmen, som har døbt sig selv Samantha.

Her - hende 02

En romance mellem en mand og sit styresystem er ganske vist aparte, men det glemmer man hurtigt. For følelserne – på begge sider af skærmen vel at mærke – og forholdet fremstår aldrig uægte. Det er komplekst, berusende og skrøbeligt som hos et hvilket som helt par af kød og blod. Der er så lige det med manglen på fysisk kontakt, hvilket afføder nogle både sære og søde intime scener.

For Spike Jonze har et særdeles fint øje for at parre det det absurde og sære med det ægte og oprigtige – tænk blot på hans tidligere film – Being John Malkovich, Orkidé-tyven og Where the Wild Things Are. Ja, Hende er ganske enkelt en magisk film om kærligheden, forelskelsen og den uforudsigelige afsats man bevæger sig ud på, når man rækker et andet menneske sit hjerte – eller et styresystem for den sags skyld.

– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Hende | Biografanmeldelse”]Vurdering 5/6:
5_6 - stars
hende - her poster
Originaltitel:Her, USA, 2014
Premiere: d. 27. februar 2013
Instruktion: Spike Jonze
Medvirkende:
Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde, Scarlett Johanssonm.fl.
Spilletid: 126 min
Distributør: UIP[/tab][/tabgroup]