THE DARK KNIGHT TRILOGY: Christopher Nolans forrygende Batman-trilogi er et must-have

BLU-RAY-ANMELDELSE: Christopher Nolans trilogi er en dyster, dragende og medrivende genfødsel af en af de mest ikoniske superhelte nogensinde, og en trilogi, der har taget superheltegenren til hidtil usete højder. Batman var ellers blevet kørt kulørt i sænk af Joel Schumachers farverige fadæser, Batman Forever og Batman & Robin fra 1995 og 1997. Men Christopher Nolan pillede det karikerede tegneserieaspekt af Nattens ridder og placerede ham i et virkelighedsnært Gotham City fyldt af korruption, kriminalitet og grådighed.

– Batman Begins (2005, instr. Christopher Nolan).
Dystert og med alvorsrungende tyngde blev Batman introduceret i Batman Begins. En oprindelseshistorie om den traumatiserede Bruce Wayne, der må rejse langt hjemmefra for at finde sig selv og sin betydning i verden – at blive til Batman. Christian Bale får fornemt etableret Bruce Wayne og hans bevingede alter ego som en troværdig karakter, der engagerende løfter både dramaet og rollen som superhelt. En film, der ikke kun gav forhåbninger om Christopher Nolans kommende Batmanfilm, men også superheltegenrens fremtid på film.

dark knight trilogy 01

– The Dark Knight (2008, instr. Christopher Nolan).
Opfølgeren slog benene væk under kritikere og fans verden over – og med god grund. For Batmans kamp mod sit ikoniske nemesis, den vanvittige Joker, serverer adrenalinpumpende action, moralsk udfordrende problematikker og ikke mindst Heath Ledgers ærefrygtindgydende præstation som Jokeren. Der lægges desuden nye og komplekse nuancer til både universet og Bruce Wayne. Absolut et højdepunkt for superheltegenren, der blev svær for Christopher Nolan at matche med sin tredje film.

dark knight trilogy 02

– The Dark Knight Rises (2012, instr. Christopher Nolan).
Men The Dark Knight Rises er et mere end tilfredsstillende sidste kapitel i trilogien. En episk flagermusefinale, der med dødsforagt kaster sig ud fra Gothams svimlende tinder og ned i et fængslende mørke af desperation og anarki. Tom Hardy er frygtindgående som den muskelsvulmende Bane, der vil lægge Gotham City i ruiner, mens Bruce Wayne tvivler på sin rolle som Batman, og så dukker Anne Hathaway op som Catwoman. Et spektakulært bæst af en superhelteafslutning. Helt forrygende.

dark knight trilogy 03

Batman Begins, 5/6: 5_6 - stars_LILLE
The Dark Knight, 5/6: 5_6 - stars_LILLE
The Dark Knight Rises, 5/6: 5_6 - stars_LILLE

Billede, lys, ekstramateriale:
Filmene ser virkelig godt ud og lyder fremragende på Blu-ray. Lydsiderne er helt i top med dynamiske og velbalancerede niveauer, der leverer de forskellige elementer klart og veldefineret – og så må man ikke glemme Hans Zimmer’ medrivende scores. Billedsiden topper med The Dark Knight Rises, men er ligeledes fremragende på de to øvrige film, hvor Batman Begins er marginalt mindre vellykket end The Dark Knight, det er dog så absolut i småtingsafdelingen. Alt i alt forrygende tekniske sider.

Der medfølger desuden flere timers både interessant og velproduceret ekstramateriale, som kommer yderst tilfredsstillende omkring filmene. Man får således indblik i alt fra produktion design og tematikker til castet, karaktererne og historierne samt actionscenerne, effekter og universet. Det er ganske enkelt et forrygende supplement til en forrygende trilogi, jeg uden tvivl kommer til at vende tilbage til igen og igen.

dark knight trilogy 04

Batman Begins: Billede 5/6: 5_6 - stars_LILLE | Lyd 6/6: 6_6 - stars_LILLE
The Dark Knight: Billede 5/6: 5_6 - stars_LILLE  | Lyd 6/6: 6_6 - stars_LILLE
The Dark Knight Rises: Billede 6/6: 6_6 - stars_LILLE 6/6 | Lyd 6/6:6_6 - stars_LILLE
Ekstramateriale samlet bedømmelse 5/6: 5_6 - stars_LILLE

– Læs også min Blu-ray-anmeldelse af Batman Collection 1989-1997 HER.
– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook HER.[tabgroup][tab title=”The Dark Knight Trilogy | Blu-ray-anmeldelse”]
Samlet bedømmelse af The Dark Night Trilogy Blu-ray-udgivelsen, 5/6:
5_6 - stars
dark knight trilogy cover
Originaltitel: The Dark Knight Trilogy, USA, 2013
Indeholder: Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008), The Dark Knight Rises (2012)
Release:
3. december 2013
Instruktion: Christopher Nolan
Medvirkende: Christian Bale, Liam Neeson, Michael Caine, Katie Holmes, Gary Oldman, Cillian Murphy, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal, Morgan Freeman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt m.fl.
Spilletid:
139 min., 153 min., 165 min.
Distributør: Warner Bros. Home Entertainment[/tab][/tabgroup]