ARGO: falsk filmhold på redningsmission i Iran

Hvad gør man, hvis man skal redde seks amerikanere ud af Iran, hvor folket i 1979 har væltet den provestlige statsleder og oprettet en islamisk republik? Jo, man sender en mand ind i landet under påskud af, at han skal lave en science fiction-film. På den måde kan amerikanerne forklædt som filmhold nemlig slippe ud af landet – måske. Ja, det lyder skørt, men Argo er utroligt nok baseret på virkelige hændelser.

Ben Affleck har instrueret og spiller selv evakuerings-eksperten Tony Mendez, der får idéen med det falske filmhold og rejser ind i Iran. Her har amerikanere levet i skjul i flere måneder efter, at de flygtede fra den amerikanske ambassade i Teheran, der blev stormet af militante styrker. Det er dog kun et spørgsmål om tid, før de bliver fundet og sandsynligvis myrdet. Den vovede plan skal derfor snarest føres ud i livet.

argo 03

Der er en absurd modsætning mellem den kulørte redningsmission og dramaets alvor. Men det på papiret noget uforenelige forhold balanceres det meste af vejen fornemt. Det lykkedes blandt andet fordi Affleck ikke er bange for at bruge det komiske i situationen – og det uden at alvoren undermineres. Det ses fx i en medrivende krydsklipning mellem det farverige Hollywood og det iranske oprørs rå realiteter.

Selvom man dog ikke for alvor kommer ind under huden på de medvirkende, er her ikke tale flade karakterer. Men de mange medvirkendes forskellige historier samt filmens ivrige plotafvikling gør desværre også, at castet ikke kommer til at bide sig helt så nærværende fast. Dette forhindrer heldigvis ikke filmen i at være spændende thriller-underholdning.

argo 01

Affleck bærer dog sin 70’er-habit fint og med en følsom eftertænksomhed, men hans kulsejlede forhold til konen får ikke helt den følelsesmæssige pondus strygerne ellers sigter efter. John Goodman og Alan Arkin er dog rent guld i hopla som henholdsvis special effects-mand og garvet filmproducer. Ja, det er i sidste ende den mere lette tone i dramaet, der vejer tungest i vægtskålen.

Argo er altså på trods af sine ujævnheder både medrivende og veloplagt fortalt. En grundlæggende fascinerende film med et godt øje for 70’er-miljøet. Så pyt med, at blandt andet den ellers nervepirrende finale fremstår noget forceret iscenesat. For spændingen fungerer – også selvom troværdigheden i det risikable filmeventyr ikke altid leveres lige overbevisende.

Filmen: 4/6: 4_6 - stars_LILLE

Billede, lys, ekstramateriale:
Filmen gør sig godt på Blu-ray. Billedet står veldefineret og med god farvegengivelse, mens også detaljegraden og kontrasterne spiller problemfrit. Lydsporet er ligeledes en fornøjelse med sine velbalancerede niveauer og klare replikleveringer. Desuden medfølger en håndfuld ok ekstramateriale.

Her får man et fint Picture in Picture-spor, hvor folk, der var involveret i krisen fortæller om deres oplevelser. Videre er der et informativt og engagerende kommentarspor med Ben Affleck og manusforfatter Chris Terrio. Herudover får man features med øjenvidneberetninger (17 min.), en behind the scenes om blandt andet filmens autencitet (11 min.), et for kort kig på planen samt en mere eller mindre grundig dokumentar fra 2005 om begivenheder (47 min.).

Billede: 5/6 5_6 - stars_LILLE| Lyd: 5/6 5_6 - stars_LILLE| Ekstramateriale: 4/64_6 - stars_LILLE[tabgroup][tab title=”Argo | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering: 4/6
4_6 - stars

argo cover
Originaltitel: Argo, USA, 2012
Udgivelse: d. 26. marts
Instruktion:
Ben Affleck,
Medvirkende: Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman, Taylor Schilling, Kyle Chandler, Clea DuVall, Alan Arkin m.fl.
Spilletid: 120 min. (biograf-version) 129 min. (forlænget version)
Distributør: Warner Home Entertainment[/tab][/tabgroup]