”Op” er et fantastisk og opløftende eventyr

Pixar har gjort det igen – skabt et magisk eventyr, som byder på fænomenal historiefortælling og vidunderlig animation. En medrivende rejse, som både er morsom, spændende og dybt rørende – og hvor form og tempo aldrig overdøver den fine fortælling og karakterernes troværdighed.

Den pensionerede Carl Frederiksen beslutter sig for at tage på det eventyr han og hans afdøde kone aldrig nåede på sammen. Med et arsenal af farvestrålende balloner fastgjort til sit hus flyver han op over byens tage og væk. Men i de høje luftlag banker en ubuden gæst pludselig på døren. Den overvægtige spejder Russel er ved et uheld havnet opbord på det flyvende hus. Sammen begiver det umage par sig nu ud på en både eventyrlig og hjerteskærende rejse.

Det er ganske enkelt imponerende, at Pixar formår at lave den ene fantastiske film efter den anden. Listen er efterhånden lang og kvaliteten stadig tårnhøj med film som bl.a. Ratatouille, Toy Story, Find Nemo og WALL·E. Op er endnu et eksempel på fejende flot animation, som dog aldrig fratager historien og karaktererne deres styrke. Man indlever sig straks i deres følelsesliv og er med dem hele vejen.

Samtidig er Op midt i sin flotte og underholdende fortælling heller ikke er bange for at tage hånd om mere komplekse og svære temaer som døden, afsavn og svigt. Det uden at blive overfladisk eller letkøbt. Op er ganske enkelt en på alle måder medrivende og original film, som i kraft af sine fængslende karakterer, animerede detaljerigdom og fortælleglæde kan nydes igen og igen.

Ekstramateriale: Blu-Ray udgivelsen er en sand teknisk lækkerbid. Billedet gør sig ubetinget godt med indtagende farver og et knivskarpt billede hele vejen igennem, mens lydsiden er ligeså medrivende. Forførende og fejende flot, ligesom filmen.

Ekstramaterialet er et kapitel for sig og fordeler sig over Blu-ray-udgivelsens 2 skiver. Endnu en god grund til at gå over til dette format. Man får bl.a. to fine kortfilm. Doggis Specielle Mission med den charmerende hund fra filmen og Delvist skyet, der på sød vis fortæller hvordan babyer bliver til. Herudover kommer man også med folkene bag filmen på en research-tur til Sydamerika, hvor de ser nærmere på landskabet og de eventyrlige plateau-lignende bjerge, som er med i filmen.

Herudover kommer man i Muntz mange slutninger ind på hvordan et vigtig element i historien afprøves – og så er der en række dokumentarfilm, som på forskellig vis kommer omkring filmens forskellige aspekter, bl.a. animationen og karakterudvikling. Alle er interessante og værd at bruge tid på. Alt det og meget mere finder man på denne bundsolide udgivelse. Et fremragende supplement til en fantastisk film.

– Husk du stadig kan vinde filmen på DVD og Blu-ray. Deltag HER.