Alle vil da have mere Ricky Gervais!

Lige siden jeg ud på de sene aftentimer faldt over den britiske komedieserie The Office har jeg elsket Ricky Gervais. Sammen med Stephen Merchant har han skabt en de morsomste komedieserier, jeg har set. Gervais og Merchant fulgte op på den bragende succes med Extras, en serie om – ja extras, altså statister. Igen indtog Gervais hovedrollen, men ikke en nær så enerverende og tåkrummende pinlig karakter som David Brent fra The Office, men som statisten Andy Millman, der forsøger at skabe sig en karriere som seriøs skuespiller.

Jeg har netop haft et glædeligt gensyn med seriens julespecial, som noget forsinket er landet på dansk DVD (2. sæson udkom december 2007!). Det er et afsnit, eller rettere en TV-film, som sætter punktum for serien og følger Andy Millman, hvor seriens 2. sæson stoppede. Man skal altså af gode grunde ikke smide denne skive i afspilleren før seriens 2 forrygende sæsoner har haft turen.

Der er skruet en tand op for dramaet i denne special, hvor Andy Millmans ellers trofaste venskab med veninden Maggie (Ashley Jensen) og den dovne manager (Stephen Mercahnt) bliver sat på en hård prøve. Der er dog stadig masser af veltimede grin, tragikomiske optrin og vanen tro også hevet et par kendisser ind, bl.a. en potrygende George Michael, den temperamentsfulde kok Gordon Ramsay og så giver Clive Owen den som ubehøvlet superstjerne.

Ligesom tilfældet er med serien, lykkedes det overbevisende at balancere dramaet med komikken. Det er både virkelig morsomt, men også tragisk og ligeledes rørende, som bl.a. hvor Millman har forvildet sig med i Celebrity Big Brother og konstant ødelægger den ”gode” stemning med bitre spydigheder eller kommer på dybt vand under en påstået telefonsamtale med Ridley Scott. Priceless...

Har man hverken stiftet bekendtskab med The Office eller Extras, så er det på høje tid. Der venter en guldgrube af grin og dybfølt drama samt en Ricky Gervais, der straks vil blive en favorit. Tjek også hans stand-up shows, som ligeledes er forrygende. Desværre nåede jeg ikke, mens jeg var i London af fange hans seneste film The Invention of Lying i biografen – så den tripper jeg sgu lidt efter skal poppe op herhjemme.


Ekstramateriale: Der medfølger en lille håndfuld ektrafeatures, bl.a. Gervais og Merchant, som fjollende besvarer spørgsmål om serien (15 min.), nogle slettede scener fra det fiktive Big Brother-program (7 min.) og selvfølgelig lidt outtakes med Gervais’ velkende skingre grin (7 min.). Man får også et lille fint og underfundigt indslag fra en rigtig statist på serien (12 min.) plus lidt ekstra fjolleri. Et udmærket om end ikke prangende ekstramateriale.

Originaltitel: Extras – The Extra Special Series Finale, England, 2007.

Instruktion: Ricky Gervais og Stephen Merchant.

Medvirkende: Ricky Gervais, Stephen Merchant, Ashley Jensen, Shaun Williamson, Shaun Pye, Clive Owen, George Michael, Gordon Ramsay, David Tennant m.fl.

Spilletid: 80 minutter.

Udgiver: SF Film.